Boek
Nederlands

Een vrouw kennen : roman

Amos Oz (auteur), Hilde Pach (vertaler)
Een Israe͏̈lische geheim agent treedt vervroegd uit en probeert moeizaam de waarheid van zijn leven en relaties te ontdekken.
Onderwerp
Relaties, Israël
Titel
Een vrouw kennen : roman
Auteur
Amos Oz
Vertaler
Hilde Pach
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Ladaät isja
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
318 p.
ISBN
9789403159904 (hardback)

Besprekingen

Psychologische roman over een Israëlische geheim agent die na de dood van zijn vrouw de dienst verlaat en met zijn dochter, moeder en schoonmoeder in Tel Aviv in één huis gaat wonen. Op dezelfde methodisch-analytische manier als hij zijn werk deed tracht hij doorlopend de wereld en de mensen om hem heen te doorgronden. Toch lukt het hem niet om deelnemer te worden, hij blijft omringt door 'duisternis'. Pas nadat hij een dringend verzoek van zijn vroegere werkgever heeft genegeerd - met catastrofale gevolgen - lukt het hem het 'scherm' te doorbreken en contact te maken met de werkelijkheid. Zeer indringend geschreven, prachtig minutieus opgebouwde karakters; gunt de lezer soms een blik op de Israëlische samenleving. Topper uit de moderne Israëlische literatuur. Heel mooi vertaald door Hilde Pach.

Over Amos Oz

CC BY 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Amos Oz, geboren als Amos Klausner, (Jeruzalem, 4 mei 1939 – Tel Aviv, 28 december 2018) was een Israëlisch schrijver, journalist, essayist en intellectueel.

Biografie

Amos Oz werd in 1939 als Amos Klausner geboren in Jeruzalem en woonde als enig kind met zijn literair geïnteresseerde, meertalige ouders in een kleine woning in Kerem Avraham, een joodse wijk buiten de oude stad. Zijn ouders waren in de jaren '30 naar het Britse Mandaatgebied Palestina geëmigreerd vanuit Litouwen en het huidige Oekraïne en ontkwamen zo aan de holocaust.

Op zijn veertiende, twee jaar na de zelfmoord van zijn zwaar depressieve moeder, verliet de jonge Klausner het ouderlijk huis en vestigde zich in de sinds 1905 bestaande kibboets Hulda in het midden van Israël. Alhoewel zijn ouders rechtse, niet-religieuze Zionisten waren en een broer van zijn grootvader zelfs presidentskandidaat was tegen de socialist Chaim Weizm…Lees verder op Wikipedia