Boek
Nederlands

Onder vrienden

Amos Oz (auteur), Hilde Pach (vertaler)
De in elkaar hakende verhalen spelen zich af in de fictieve kibboets Jikhat, halverwege de jaren vijftig. Ze schetsen portretten van een aantal inwoners van de kibboets, die eigen dromen hebben en persoonlijke pijn ervaren in de schaduw van een van de grootste collectieve dromen uit de geschiedenis van de twintigste eeuw.
Titel
Onder vrienden
Auteur
Amos Oz
Vertaler
Hilde Pach
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Been chaveriem
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2013
204 p.
ISBN
9789023473466 (hardback)

Besprekingen

Onder vrienden bestaat uit acht verhalen over leden van de fictieve kibboets Jikhat ergens in het midden van de jaren vijftig. Omdat de verschillende personages in elkanders verhalen opduiken kun je moeilijk van een verhalenbundel spreken, maar het is ook geen gestructureerde roman in de klassieke betekenis van die term — eerder een samenhangende verzameling van vignetten die heel indringend een bepaald tijdperk van het zionisme en van de collectivistische utopie van de oorspronkelijke kibboetsbeweging schetsen. Het zijn stuk voor stuk sterke persoonlijkheden, van strenge leninisten tot vrijgevochten anarchisten, die er een paar decennia in geslaagd zijn ondanks hun ideologische verschillen samen te blijven wonen en werken in een gesloten wereld zonder God, de Staat of het Gezin, om even te verwijzen naar de drie belangrijkste bronnen van onvrijheid en onderdrukking volgens Michael Bakoenin. In tegenstelling tot de romanhelden van de Russische anarchist Nikolai Tsjernytsjevski (Wat…Lees verder
Onder vrienden, maar niet als ze aan je kind zitten. Onder vrienden, maar niet als je man je verlaat. Onder vrienden, maar niet als je het leed van de hele wereld op je schouders torst. In de fictieve kibboets Jikhat in de jaren vijftig van de 20e eeuw spelen acht in elkaar terugkerende verhalen. Het is de spiegel van een gemeenschap waarvan de regels langzaam veranderen. Het zijn verhalen over sober levende in zichzelf opgesloten mensen, over vrouwen die verlaten of verlaten worden. Iedereen weet alles van elkaar. De tweesnijdende titel geeft de juiste lading mee aan figuren die door Oz vol liefde, mededogen en begrip worden neergezet. De Israëlische schrijver (1939) leefde vanaf zijn vijftiende enige tijd zelf in een kibboets. Enkele autobiografische elementen zullen zeker hun weg gevonden hebben naar deze geslaagde en fraai vertaalde verhalenbundel. Normale druk.

Over Amos Oz

CC BY 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Amos Oz, geboren als Amos Klausner, (Jeruzalem, 4 mei 1939 – Tel Aviv, 28 december 2018) was een Israëlisch schrijver, journalist, essayist en intellectueel.

Biografie

Amos Oz werd in 1939 als Amos Klausner geboren in Jeruzalem en woonde als enig kind met zijn literair geïnteresseerde, meertalige ouders in een kleine woning in Kerem Avraham, een joodse wijk buiten de oude stad. Zijn ouders waren in de jaren '30 naar het Britse Mandaatgebied Palestina geëmigreerd vanuit Litouwen en het huidige Oekraïne en ontkwamen zo aan de holocaust.

Op zijn veertiende, twee jaar na de zelfmoord van zijn zwaar depressieve moeder, verliet de jonge Klausner het ouderlijk huis en vestigde zich in de sinds 1905 bestaande kibboets Hulda in het midden van Israël. Alhoewel zijn ouders rechtse, niet-religieuze Zionisten waren en een broer van zijn grootvader zelfs presidentskandidaat was tegen de socialist Chaim Weizm…Lees verder op Wikipedia