Boek
Nederlands

Panter in de kelder

Amos Oz (auteur), Hilde Pach (vertaler)
De 12-jarige zoon van Poolse joden droomt in het Jeruzalem van 1947 van heldendaden tegen de Britten en de Arabieren, terwijl hij tegelijkertijd bevriend is met een Britse sergeant.
Extra onderwerp
Vrij Nederland
Titel
Panter in de kelder
Auteur
Amos Oz
Vertaler
Hilde Pach
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Panter bamartef
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
174 p.
ISBN
9789023498896 (hardback)

Besprekingen

In deze roman voert Amos Oz een jongetje op aan de vooravond van de Israëlische onafhankelijkheid. Profi is een begaafd, ernstig en gevoelig jongetje met een passie voor vreemde woorden. Hij droomt van heldendom in de Ondergrondse en richt met vriendjes een geheime organisatie op. Voor zijn omgang met een Engelse officier wordt hij uitgemaakt voor verrader. Vijftig jaar later, als hij het boek schrijft, zit het hem nog dwars. Dan denkt hij ook terug aan Jardena. De eerste vrouw op wie hij -zonder het te weten - verliefd was. Oz heeft maar een paar beelden nodig om de Joden en hun situatie in het Palestina van 1947 te schilderen. Profi is met zijn wilde dromen en beperkte ervaring een echt twaalfjarig kereltje dat later de kracht van het verleden voelt. Want niets wat er toe doet gaat ooit verloren. Dat is de boodschap die Oz zeer dwingend tussen de regels van deze kleine roman schrijft. Het is een roman die aanzet tot denken. Vrij kleine druk.

Over Amos Oz

CC BY 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Amos Oz, geboren als Amos Klausner, (Jeruzalem, 4 mei 1939 – Tel Aviv, 28 december 2018) was een Israëlisch schrijver, journalist, essayist en intellectueel.

Biografie

Amos Oz werd in 1939 als Amos Klausner geboren in Jeruzalem en woonde als enig kind met zijn literair geïnteresseerde, meertalige ouders in een kleine woning in Kerem Avraham, een joodse wijk buiten de oude stad. Zijn ouders waren in de jaren '30 naar het Britse Mandaatgebied Palestina geëmigreerd vanuit Litouwen en het huidige Oekraïne en ontkwamen zo aan de holocaust.

Op zijn veertiende, twee jaar na de zelfmoord van zijn zwaar depressieve moeder, verliet de jonge Klausner het ouderlijk huis en vestigde zich in de sinds 1905 bestaande kibboets Hulda in het midden van Israël. Alhoewel zijn ouders rechtse, niet-religieuze Zionisten waren en een broer van zijn grootvader zelfs presidentskandidaat was tegen de socialist Chaim Weizm…Lees verder op Wikipedia