Boek
Nederlands

Het missiehuis : roman

Carys Davies (auteur), Nicolette Hoekmeijer (vertaler)
Een Engelsman belandt in een stadje in het zuiden van India waar hij tot rust komt en geniet van de nalatenschap van de Engelse heerschappij.
Titel
Het missiehuis : roman
Auteur
Carys Davies
Vertaler
Nicolette Hoekmeijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The mission house
Uitgever
[Amsterdam]: Meulenhoff, © 2021
268 p.
ISBN
9789029094016 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Hilary Byrd, die Engeland ontvlucht is, zoekt zijn toevlucht in de heuvels van Ooty, in het zuiden van India waar hij in een pastorie kan verblijven. De pastoor en zijn geadopteerde dochter Priscilla nemen hem onder hun hoede en hij vindt er rust en orde na zijn overhaaste vertrek uit Engeland. Dagelijks onderneemt hij volgens een vast patroon tochtjes in het stadje met Jamshed, zijn riksjawallah. Via verschillende personages komt verleden en heden tot leven. Het evenwicht waarop Byrd balanceert blijkt fragiel. Hij heeft niets in de gaten van oprukkende nationalisme en juist die naiviteit maakt dat je vanaf de eerste bladzijde enorm meeleeft met hem. Zeer goed geschreven. Tweede roman van de auteur.

Dagdromen in India

Carys Davies schrijft prachtig ingehouden over een Engelse bibliothecaris in India.

Wie als westerse auteur een verhaal situeert in India, of enig ander 'exotisch' land, begeeft zich in een wespennest. Een klassiek voorbeeld is A Passage to India (1924) van de Engelse schrijver E.M. Forster. Die roman speelt zich af tegen de achtergrond van Groot-Brittannië's koloniale heerschappij over India en het toenemende verzet daartegen. Hoewel literair hoog aangeschreven, is er op A Passage to India ook het nodige afgedongen. Zo schreef Edward Said, bekend van zijn studie Orientalism, dat Forster weliswaar kritiek had op het Britse imperialisme, maar daarin toch niet ver genoeg ging. De minder fraaie kanten van het Indiase nationalisme waren sowieso buiten schot gebleven. In Forsters visie belichaamden India en zijn inwoners vooral het mysterieuze Oosten.

Ondanks de kritiek op Forsters klassieker heeft de Britse schrijfster Carys Davies zich met haar tweede roman Het missiehuis toch gewaagd aan een verhaal over India. Ze geeft er terdege blijk van dat ze oog he…Lees verder