Boek
Nederlands

Klimaatverdriet

Marek Šindelka (auteur), Edgar De Bruin (vertaler)
‘Al die bloemen, hoe lieflijk ze ook waren, roken naar verval.’ Het is heet. Al heel lang en dat zal voorlopig zo blijven. Grote delen van Praag zijn onbewoonbaar door regelmatige overstromingen en de laatste ijsbeer ter wereld leeft in een Deense dierentuin. Ook lijden steeds meer mensen aan klimaatverdriet – mensen willen niets meer, doen niets meer. Kryštof Warjak heeft van de afstervende nat
Titel
Klimaatverdriet
Auteur
Marek Šindelka 1984-
Vertaler
Edgar De Bruin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Tsjechisch
Oorspr. titel
Chyba
Uitgever
Amsterdam: Das Mag Uitgevers, 2020
380 p.
ISBN
9789493168619 (paperback)

Besprekingen

Botanische thriller

Marek Sindelka toont zich opnieuw als een van de interessantste jonge Europese schrijvers.

In 2018 brak de Tsjechische schrijver Marek Sindelka bij ons door met Materiaalmoeheid, een indrukwekkende roman over de vluchtelingencrisis. Nu is er Klimaatverdriet, een boek dat deels tot stand kwam tijdens een verblijf in Brussel. Het is een grondige herwerking van zijn debuut uit 2008.

In Klimaatverdriet is de aarde onleefbaar geworden. Praag kampt met een verstikkende hitte. De historische binnenstad is verwoest door kolkende modderstromen. Bijen zijn uitgestorven en de malariamug is in opmars. Klimaatverdriet is de ziekte van deze tijd, een aandoening die mensen in totale apathie stort.

In die dagen wordt Krystof Warjak opgepakt in een nachtclub nadat twee bekenden van hem dood zijn aangetroffen. Warjak is betrokken bij de illegale smokkel van bedreigde plantensoorten, een luxeproduct waarvoor fors geld neergeteld wordt. Vlak voor zijn arrestatie was hij in Japan op zoek naar het laatste exemplaar van de Middernachtbloem. Er gaan geruchten dat deze pikzwarte bl…Lees verder

Heimwee naar een blauwe orchidee

In Klimaatverdriet bewijst de Tsjech Marek Sindelka nog maar eens dat hij met recht en reden een wonderkind wordt genoemd.

In Wenen wordt het zwaar verminkte lijk van de Wit-Russische crimineel Nikolaj Chalkin gevonden. De man is aan de spijlen van een bed gebonden en bewerkt met een bijtend zuur. In zijn buik zit een diepe snee. Alle sporen leiden naar een dakloze. Op beelden is te zien hoe die het pension betrad waar Chalkin verbleef en in diens kamer is op acht plaatsen DNA van de dakloze gevonden, maar de man beweert van niets te weten. Niet veel later wordt in Praag Krystof Warjak gearresteerd, een 26-jarige werkloze die ervan verdacht wordt iets met de moord in Wenen te maken te hebben. Die zou immers draaien om plantensmokkel, van het Verre Oosten en Zuid-Amerika naar Europa. Krystof ontkent, maar niet echt overtuigend, want hij heeft iets met planten. Op zijn zestiende ging hij vier uur per dag werken in de tuin en de serres van een bejaarde man die in een huis woonde dat zo overwoekerd was door het groen dat het een levend art-nouveaukunstwerk had kunnen zijn. Hij leerde er planten verzorgen e…Lees verder

Angst voor de macht van planten

Šindelka schrijft een ongemakkelijke, af en toe meeslepende roman over klimaatverandering.

De woekerplant de berenklauw, boezemde Kryštof Warjak van kindsbeen af een onwezenlijke angst in. De Tsjechische schrijver Marek Šindelka vangt het beeld zo: 'Ze rijden een bos in. Een eigenaardig bos. De forse stammen en witte, vertakte kronen van die onbekende planten rijden aan hen voorbij. De geaderde takken hebben een diepgroene, soms paarsgevlamde kleur, ze groeien uit een dikke stengel, delen zich regelmatig op en dragen op de top een reusachtig bloemgestel.' Gaandeweg is het Kryštof gelukt die angst te overwinnen door de plant te bestuderen.

Merkwaardig genoeg behoren deze passages over planten tot de meest meeslepende van Šindelka's nieuwe roman Klimaatverdriet, van de griezelige geschiedenis van de woekerende exoot berenklauw, tot de 17de-eeuwse tulpenmanie in Holland of de orchideeënjacht in Victoriaans Engeland.

Bij Šindelka is dat geen vrijblijvende informatie, hij brengt planten echt tot leven, als bestaansvormen m…Lees verder