Boek
Nederlands

De juf is een heks

Mirjam Mous (auteur), Marja Meijer (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De juf van groep vijf krijgt een baby en daarom komt er een andere juf. Maar die brengt padden mee en laat vervelende kinderen verdwijnen. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Heksen, Schoolleven
Leesniveau
AVI 7
Titel
De juf is een heks / Mirjam Mous ; met tek. van Marja Meijer
Auteur
Mirjam Mous
Illustrator
Marja Meijer
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 1998
79 p. : ill.
ISBN
90-269-9150-9

Besprekingen

De juf van groep vijf krijgt een baby en daarom komt er een nieuwe juf in de klas. Maar dat is wel een hele bijzondere: ze brengt padden mee, laat vervelende kinderen zomaar verdwijnen of ze krijgen groene stippen als ze iets onaardigs doen. De kinderen zijn ervan overtuigd dat ze een heks is en dat gaan ze onderzoeken. De hoofdpersoon en tevens verteller van het verhaal, een meisje dat nergens bij naam wordt genoemd, weet uiteindelijk de toverkracht van de juf te breken en het over te nemen. Ze tovert eerst alle verdwenen kinderen weer terug en is vast van plan zelf een lieve heks te worden, maar soms is het toch wel erg verleidelijk haar toverkracht aan te spreken als ze haar zin wil krijgen. Leuk, spannend verhaal met een verrassend slot. Vlot geschreven in een goede stijl. Zelf lezen vanaf eind groep 4, ook geschikt om voor te lezen. Geïllustreerd met grappige tekeningen in zwart-wit en grijze tinten. Gekleurde omslagtekening.

Over Mirjam Mous

Mirjam Mous (Oosterhout, 7 november 1963) is een Nederlandse auteur van kinderboeken.

Levensloop

Haar vader is een kunstschilder en haar moeder een slagersdochter. Ze is opgegroeid in Made. Voordat Mous begon met schrijven, werkte ze 20 jaar op de Berkenhof, een school voor speciaal onderwijs in Breda. Sinds 2005 schrijft zij voltijds. Naast jeugd- en jongerenboeken schrijft ze verhalen voor lesmethoden en tijdschriften.

Mirjam Mous schrijft voor verschillende leeftijden, van beginnende lezers (5+) tot boeken die geschikt zijn voor kinderen van 12 en ouder.

Bibliografie (selectie)

  • Monsters Mollen! (1998) - Van Holkema & Warendorf
  • De juf is een heks (1998) - Van Holkema & Warendorf
  • Allemaal nijlpaarden (1999) - Van Holkema & Warendorf
  • Harige Harrie (1999) - Van Holkema…Lees verder op Wikipedia