Boek
Nederlands

Fluisterwater

Mirjam Mous (auteur)

Fluisterwater

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Tijdens haar vakantiebaantje in het dolfinarium wordt Marit verliefd op Nathan. Maar dan krijgt ze een ongeluk dat haar leven op zijn kop zet. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Fluisterwater
Auteur
Mirjam Mous
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2003
128 p.
ISBN
90-269-9730-2

Besprekingen

Wanneer je de cover van Fluisterwater eens goed bekijkt, kan je al veel van het verhaal afleiden. Uit het citaat op de achterkant blijkt dat het hoofdpersonage, Marit, verlamd is geraakt en dat ze het verhaal schrijft als een vorm van therapie. Naar de oorzaak van haar verlamming hoef je niet lang te zoeken: op de cover zoeft er een klein brommertje voorbij. In het boek wordt dat ongeval pas naar het einde toe beschreven, het is dus jammer dat de cover die ontknoping al onthult.

De globale verhaallijn is wat voorspelbaar en impliciet moraliserend: Marit is al een tijdje verliefd op Nathan, die ze tijdens haar vakantiebaantje in het dolfinarium heeft leren kennen. Aanvankelijk toont Nathan weinig aandacht voor de verlegen Marit. Daarom is ze dolgelukkig wanneer hij na een feestje voorstelt om haar op zijn brommer naar huis te brengen. Dat Nathan wat gedronken heeft, wil ze graag negeren, maar de gevolgen zijn fataal: ze krijgen een ongeluk en Marit zal nooit meer kunnen l…Lees verder
Marit krijgt een vakantiebaantje in het dolfinarium, waar ze verliefd wordt op Nathan. Als hij een keer aanbiedt haar naar huis te brengen, zegt ze geen nee. Maar dan krijgt ze een ongeluk dat haar hele leven op zijn kop zet. De auteur verplaatst zich met gevoel en humor, maar zonder vals sentiment, in een gehandicapt meisje dat terugkijkt op wat haar overkomen is. Marits verhaal wordt gespiegeld in een parallelverhaal, geïnspireerd op het sprookje van de Kleine Zeemeermin. Deze verhalen hebben elk een zeer eigen stijl, waarbij dat van Marit met veel vaart wordt verteld en dat van de zeemeermin een rustig tempo en een barok (soms net iets te maniëristisch) taalgebruik heeft. De afwisseling van deze twee verhalen en het contrast tussen de stijlen creëren een bijzonder, boeiend geheel. Op twee niveaus wordt verteld over verlies: Marit moet leren leven ‘zonder’ benen, de Kleine Zeemeermin moet haar leven in de zee vaarwel zeggen. Het einde is hoopvol, maar realistisch. De titel wordt nie…Lees verder

Over Mirjam Mous

Mirjam Mous (Oosterhout, 7 november 1963) is een Nederlandse auteur van kinderboeken.

Levensloop

Haar vader is een kunstschilder en haar moeder een slagersdochter. Ze is opgegroeid in Made. Voordat Mous begon met schrijven, werkte ze 20 jaar op de Berkenhof, een school voor speciaal onderwijs in Breda. Sinds 2005 schrijft zij voltijds. Naast jeugd- en jongerenboeken schrijft ze verhalen voor lesmethoden en tijdschriften.

Mirjam Mous schrijft voor verschillende leeftijden, van beginnende lezers (5+) tot boeken die geschikt zijn voor kinderen van 12 en ouder.

Bibliografie (selectie)

  • Monsters Mollen! (1998) - Van Holkema & Warendorf
  • De juf is een heks (1998) - Van Holkema & Warendorf
  • Allemaal nijlpaarden (1999) - Van Holkema & Warendorf
  • Harige Harrie (1999) - Van Holkema…Lees verder op Wikipedia