Boek
Nederlands

Tover-fanten

Mirjam Mous (auteur), Annette Fienieg (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Heks Liesje wil voor haar verjaardag een fuif. Haar zus Wiesje maakt voor haar een bloedsoep. Maar onderweg naar het feest verliest ze potjes soep. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Onderwerp
Heksen, Schoolleven
Leesniveau
AVI 6
Titel
Tover-fanten / Mirjam Mous ; met ill. van Annette Fienieg
Auteur
Mirjam Mous
Illustrator
Annette Fienieg
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2002
32 p. : ill.
ISBN
90-269-9594-6

Besprekingen

Voor mij liggen twee leesboekjes waarin heksen een hoofdrol spelen. In het verhaal Heksje Heks wordt de titelfiguur ingeleid door middel van een aantal korte vragen, waarin steeds een tegenstelling vervat zit: "Dik of dun? Schoon of vies? Warm of koud? Slim of dom? Dat weet je nog niet. Lees maar snel. Dan weet je het wel". Het hele verhaal is als een leuk taalspelletje opgevat. De onbehuisde heks tovert één voor één alles wat ze hebben wil: een huis, een vuur, een bed, een bad, een stoel. Soms gebruikt de heks een verkeerd rijmwoord, waardoor er ook ergens een muis rondloopt, de ketel bijna met poep en niet met soep gevuld wordt en er geen zwarte kat rond haar rokken, maar een vis in een kom water rondjes draait. Het verhaal wordt ondersteund door leuke illustraties van Alex de Wolf.

Tover-fanten van Mirjam Mous richt zich tot lezertjes van AVI-niveau 5. De zinnen zijn reeds iets langer en moeilijker opgebouwd. Er wordt ook met een veel ruimere woordenschat gewer…Lees verder
Liesje wil voor haar verjaardag een fuif met griezelmeelpap en veel heksenstreken. Haar zus Wiesje brouwt een spannend bloedsoepje om de feestvreugde te verhogen. Maar onderweg op haar bezemsteel verliest ze flesjes en potjes met soep, die door anderen worden gevonden met alle gevolgen vandien. Het verhaal is verdeeld in negen getitelde hoofdstukjes van gemiddeld drie bladzijden. Tot slot iets over de schrijfster, gericht aan de lezertjes. Eenvoudige zinsbouw met korte, enkelvoudige zinnen met een gemiddelde lengte van 6 à 7 woorden. De woorden variëren van een tot en met drielettergrepen. De weinige vierlettergrepige woorden hebben een verbindingsstreepje (zie titel, heksen-streken etc.), uitgezonderd winkelwagen. Gebruik van hoofdletters en interpunctie. Royaal lettertype. Fladderzetsel: elke zin begint op een nieuwe regel. De illustraties staan los, maar wel tussen de tekst. Ze zijn met vlotte penstreken belijnd en kleurrijk. Kartonnen paarse kaft met heks en zwarte kat op bezemste…Lees verder

Over Mirjam Mous

Mirjam Mous (Oosterhout, 7 november 1963) is een Nederlandse auteur van kinderboeken.

Levensloop

Haar vader is een kunstschilder en haar moeder een slagersdochter. Ze is opgegroeid in Made. Voordat Mous begon met schrijven, werkte ze 20 jaar op de Berkenhof, een school voor speciaal onderwijs in Breda. Sinds 2005 schrijft zij voltijds. Naast jeugd- en jongerenboeken schrijft ze verhalen voor lesmethoden en tijdschriften.

Mirjam Mous schrijft voor verschillende leeftijden, van beginnende lezers (5+) tot boeken die geschikt zijn voor kinderen van 12 en ouder.

Bibliografie (selectie)

  • Monsters Mollen! (1998) - Van Holkema & Warendorf
  • De juf is een heks (1998) - Van Holkema & Warendorf
  • Allemaal nijlpaarden (1999) - Van Holkema & Warendorf
  • Harige Harrie (1999) - Van Holkema…Lees verder op Wikipedia

Suggesties