Nu de coronamaatregelen strenger zijn geworden, tekent zich een treurig beeld af: gesloten bibliotheken. Toch kan ook de bibliotheek iets betekenen in deze uitzonderlijke tijd. Hierbij een overzicht om ook online te kunnen genieten van een uitgebreid aanbod.
Vanaf maandag 30 maart kan je bovendien onder bepaalde restricties boeken reserveren en afhalen: lees er hier meer over.

VERSPREID HET LEESVIRUS > voor kinderen en hun ouders

Leesvirus

Boek.be en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts slaan de handen in elkaar om het leesvirus te verspreiden in Vlaanderen. Met de lancering van een nieuw leer- en leesplatform brengen ze kinderen, jongeren en hun ouders in contact met leesmateriaal, leermiddelen, (jeugd)boeken en verschillende promotieacties.
Ontdek er hier alles over.
 

 

HAAL VOORSTELLINGEN NAAR JE HUISKAMER > voor kinderen en volwassenen

podiumaanhuis.jpg

Podium Aan Huis is een tijdelijk platform met een bundeling van podiumvoorstellingen uit Vlaanderen en Brussel voor jong en oud. Je  kan genieten van meer dan 70 straffe podiumvoorstellingen vanuit je huiskamer. De doorwinterde cultuurliefhebber vindt er zijn gading. Maar ook heel wat ouders zijn op zoek naar een educatieve manier om hun kinderen bezig te houden nu de scholen gesloten zijn. Leerkrachten kunnen dit cultuuraanbod gebruiken als online lesmateriaal. Podium Aan Huis biedt onder andere familievoorstellingen van hetpaleis & Abattoir Fermé, FroeFroe, BRONKS, De Maan, Kapitein Winokio en 4Hoog.

 

EXTRA LUISTERBOEKEN VOOR IEDEREEN (Bibliotheek.nl) > voor iedereen ...

logo-online-bibliotheek-nieuw.png

Moet of wil je de komende tijd binnen blijven? De Nederlandse bibliotheken hebben een extra selectie mooie luisterboeken toegevoegd. Luisterboeken (voor alle leeftijden) zijn beschikbaar in de LuisterBieb-app. Luister nu thuis naar 30 extra luisterboeken in de LuisterBieb, ook als je géén lid bent.

Veel luisterplezier!

 

VOORLEESFILMPJES VOOR KINDEREN VAN 2 TOT 4 JAAR

wepboek.png

Wepboek bevat 20 leuke voorleesfilmpjes voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Bij elk boek staat de leeftijd duidelijk aangegeven. De boeken zijn geanimeerd en worden ondersteund door vrolijke muziek. Na elk filmpje worden er leuke vragen gesteld door de voorlezer, waardoor het verhaal nog een keertje doorgenomen en toegelicht wordt.

 

THEATER FROEFROE > voor 2+ tot 16+

froefroe.png

Video heeft nooit dezelfde magie als een live theatervoorstelling, dat weten ze ook bij jeugdtheater FroeFroe. Maar het zijn dan ook speciale tijden. Daarom stelt het gezelschap al zijn recente en een hele hoop oude voorstellingen integraal beschikbaar online.
De makkelijkste manier om de voorstellingen te bekijken is deze link gebruiken, het magische wachtwoord "froefroe" invullen en de techniek de rest laten doen.

Een aanrader, zowel de voorstellingen voor kinderen als voor volwassenen (zelf al live genoten van "Pentamerone"). Noot van de makers: “Ouders, checken jullie eerst even de leeftijd op onze website? Niet alle voorstellingen zijn voor alle leeftijden geschikt.”

 

GRATIS E-BOEKEN > voor iedereen ...

Zelf lezen kan natuurlijk ook nog steeds! Op het internet kun je heel wat gratis e-boeken vinden. Zo staat op mustreads.nl een handig overzicht en kun je voor kinderboeken terecht op gratiskinderboek.nl.

 

KRANTENARCHIEF VAN GOPRESS > jongeren, leerkrachten, volwassenen, ouderen ...

Gopress-collage_0.png

Leerkrachten en leerlingen kunnen het archief gebruiken om van thuis uit te werken aan actualiteitsopdrachten en andere schooltaken. Met je Mijn Bibliotheek-profiel heb je toegang tot het Gopress krantenarchief, met artikels uit een breed aanbod van Belgische kranten en tijdschriften ouder dan 2 dagen. Heb je nog geen Mijn Bibliotheek-profiel? Neem je bibliotheekkaart en registreer je nu. Meer uitleg hierover.

Doorzoek het krantenarchief

 

 

LUISTERBOEKEN > volwassenen

Maart is jeugdboekenmaand, maar we vergeten de oudere generaties niet. Verwen jezelf bijvoorbeeld met de "Radioboeken" van deBuren. Radioboeken zijn boeken die je nergens kunt lezen, het zijn (kort)verhalen die op speciaal verzoek door Nederlandse en Vlaamse auteurs worden neergepend. Eén keer worden ze voorgelezen, daarna bestaan ze alleen maar als geluid. Er zijn meer dan 100 Radioboeken, geschreven door onze grootste schrijvers, zoals Stefan HertmansBart Moeyaert of Saskia De Coster.

 

PODCASTS > voor iedereen ...

podcast.png

Een podcast is een soort radioprogramma of audiouitzending: een digitaal geluidsbestand dat je kan beluisteren wanneer jij het wil, op welk apparaat je dat wil. De meest populaire podcast van dit moment is "De Bourgondiërs" van Bart Van Loo in samenwerking met Klara. 700.000 luisteraars can't be wrong. Voel je deel van een steeds groter wordende groep, en luister naar enkele fijne podcasts uit het rijke VRT-aanbod.

Bij VRT NWS kunnen we je deze culturele podcast aanraden, een tocht langs de geboorteplek(ken) van schilder Jan Van Eyck. De bijhorende tentoonstelling in Gent blijft helaas nog minstens een paar weken gesloten.

 

VIRTUELE MUSEA > voor iedereen

0960b1fb-6955-11ea-aae0-02b7b76bf47f.jpg

Als je niet in het museum geraakt, dan komt het museum gewoon jouw richting uit, en dat zelfs zonder kans op een besmetting! Op VRT NWS vind je een erg uitgebreide lijst van virtuele musea, bij ons en in het buitenland.
Naast virtuele wandelingen in musea, zoals museum M in Leuven, zijn er ook plekken op het internet te vinden waar allerlei prachtige kunstwerken digitaal worden samengebracht, zoals Google Arts & Culture.

 

NOG MEER GRATIS LEESVOER

gutenberg.jpg

 

Allemaal klassiekers: Project Gutenberg - alle talen maar ook Nederlands

en

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.

 

 


UiTinHuis | UiT in Vlaanderen

UitinVlaanderen

Omdat je even niet de deur uit kan, inspireert het UiT-team je graag met vrijetijdstips voor thuis.

Al hun tips vind je hier.