Echt of nep? Laat je niet misleiden!

Een interactieve tentoonstelling rond nepnieuws.

Internet en sociale media hebben de manier waarop nieuws wordt gemaakt en verspreid grondig veranderd. We worden geconfronteerd met een overvloed aan informatie en tegenstrijdige berichten, die zich razendsnel verspreiden. Nepnieuws verstoort het publieke debat, polariseert en ondergraaft de geloofwaardigheid van traditionele nieuwsmakers. We stellen ons de vraag: wat kan ik nog geloven? De bibliotheek helpt je om klaar te zien!

In onze regio lanceren de bibliotheken in het voorjaar 2020 een project rond misleiding en desinformatie. We willen inzicht bieden in de strategieën van desinformatie én tips geven die helpen om misleidende berichten te ontmaskeren.

Een interactieve tentoonstelling laat je ervaren hoe misleiding werkt. Je ontdekt hoe cijfers, beelden en taal worden gebruikt om jou bewust op het verkeerde been te zetten. De tentoonstelling kan je bekijken tijdens de openingsuren van de bib.

Tenslotte kan zowel bij ons als bij enkele buurgemeenten terecht voor een mooi aanbod van lezingen. Verschillende experts benaderen desinformatie vanuit een andere invalshoek en geven je de meest recente stand van zaken in het onderzoek.

• VRT-journalist Peter Verlinden in bib Kampenhout / 11 februari om 19u30 / € 5
  • VUB-professor & docent media Ike Picone in bib Steenokkerzeel / 19 maart 2020 om 20u / gratis
  • VRT-journalist Tim Verheyden in bib Asse / 28 april 2020 om 20u / € 3
  • UGent-onderzoeker Bart Vanhaeleweyn (Center for Journalism Studies) in bib Grimbergen / 7 mei om 20u / gratis